• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • НА БАЗІ ДУБЕНСЬКОЇ СТАНЦІЇ ЮНИХ ТЕХНІКІВ ВІДБУВСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ОСВІТЯНСЬКИЙ СЕМІНАР

НА БАЗІ ДУБЕНСЬКОЇ СТАНЦІЇ ЮНИХ ТЕХНІКІВ ВІДБУВСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ОСВІТЯНСЬКИЙ СЕМІНАР

2013-04-11

Минулого тижня у місті Дубні відбулася непересічна освітянська подія – на базі станції юних техніків пройшов всеукраїнський семінар працівників позашкільних закладів освіти. До Дубна з»їхалися методисти та провідні спеціалісти з кожної області України, Києва, Севастополя і навіть поважне представництво з Українського державного центру позашкільної освіти. Здавалося, цей рік аж ніяк не сприятливий для подібних заходів. На кожному кроці дається взнаки тотальне без грошів»я та недофінансування освіти на рівні держави, а особливо галузей гурткової позашкільної роботи, яка кинута на плечі місцевих бюджетів. Але приємно, що навіть у такий скрутний час місто Дубно не пасе задніх, а лишається одним із флагманів позашкільної освіти не тільки на рівні області, а й держави. Минулотижневий всеукраїнський семінар – наочне підтвердження цього факту.

ДЕРЖАВНЕ ВИЗНАННЯ…

Розповідає директор закладу, депутат міської ради Андрій РАМСЬКИЙ:

- 11 квітня на базі Дубенської міської станції юних техніків відбувся всеукраїнський семінар працівників позашкільних закладів освіти України. До нашого міста приїхали гості – методисти та провідні спеціалісти з кожної області України, Києва та Севастополя. На семінарі був присутній міський голова Василь Антонюк, секретар міської ради Павло Березовський, начальник управління освіти, сім’ї, молоді та спорту Вадим Нетреба, головний спеціаліст обласного управління освіти і науки Ангеліна Ровкач… З Українського державного центру позашкільної освіти прибули заступник директора Олена Снігур та завідувачка відділом Ірина Кононенко, - зазначив Андрій Георгійович.

Присутніх привітав міський голова Василь Антонюк, який пригадав, що і його син свого часу був вихованцем станції юних техніків. – Знання та уміння прищеплені на гуртках, допомогли синові у подальшому під час навчання у вузі та аспірантурі, - розповів Василь Антонюк. – Тому я з власного досвіду знаю, наскільки важливо підтримувати та розвивати позашкільну галузь. Не дивлячись на без грошів»я ми й надалі будемо максимально фінансувати СЮТ, намагатися не допустити скорочення навчальних годин у жодному з гуртків цього закладу. Бо вони свою ефективність доводять щороку на обласних і всеукраїнських конкурсах, - відмітив міський голова. Крім того Василь Антонюк розповів про плани на майбутнє та запросив гостей після семінару відвідати історичні місця Дубна.

ДУБЕНСЬКА СТАНЦІЯ МАЛА 129 ПРИЗЕРІВ ЗА МИНУЛИЙ РІК!

По завершенню виступу міського голови до присутніх звернувся начальник міського управління, сім’ї, молоді та спорту Вадим Нетреба, який розповів про загальноосвітні, дошкільні та позашкільні заклади освіти в Дубно, їх напрямки і перспективи розвитку. Особливо відзначив, що вихованці СЮТ є призерами обласних та загальноукраїнських конкурсів, що з року в рік збільшується їх кількість. Так, у 2011 році СЮТ мала 61 призера обласних змагань, а в 2012 році вже 100 призерів обласних та 29 - переможців всеукраїнських змагань.

Директор закладу Андрій Рамський розповів про історію та сьогодення закладу. Цікаво було дізнатися, що Дубенська СЮТ була першою створеною на Рівненщині! Першим її директором став Володимир Круцик, ентузіаст технічної творчості. У 1974 році запрацювали перші технічні гуртки: авіамодельння та телеграфістів, автомоделювання та картингу. В 1975 році збільшилася мережа гуртків, а в 1978 - юні дубенчани стали призерами республіканських змагань з авіамоделювання, а 1979 - з автомоделювання.

ВІД МОДЕЛЕЙ АВТОМОБІЛІВ – ДО ПОВІТРЯНИХ ЗМІЇВ

На сьогодні в міській станції юних техніків працює цілий комплекс гуртків. У гуртку автотрасового моделювання учні знайомляться з історією розвитку автомобілебудування, конструкціями різних автомобілів та технологіями їх виготовлення. Гуртківці із задоволенням засвоюють технологічні прийоми, уміння і навички у проектуванні, виготовленні та запуску трасових моделей автомобілів. Удосконалюють навички роботи з різними інструментами, вчаться працювати на токарних, свердлильних та фрезерних станках.

Перші пізнання і розуміння світу техніки, спроби власної творчої діяльності учні молодших класів здобувають на гуртку початкового технічного моделювання. Вихованці освоюють графічну грамотність, виготовляють іграшки, прості моделі літаків, машин і механізмів. Вчаться застосовувати отримані знання на практиці. Розвивають просторове та логічне мислення, уяву, фантазію, здатність проявляти творчу ініціативу, вирішують творчі завдання. У школярів формується стійкий інтерес до технічної творчості, потреба у творчій самореалізації.

Заняття у гуртку конструювання та виготовлення повітряних зміїв є одним із ефективних шляхів профорієнтаційної та практичної підготовки учнів. Саме в таких гуртках роблять перші свої кроки майбутні конструктори авіаційної та космічної техніки, провідні спеціалісти цієї галузі, яка у наш час розвивається швидкими темпами. Це ї найдавніший вид технічного спорту у світі.

У ДУБЕНСЬКІЙ СЮТ НАВЧАЮТЬСЯ НАВІТЬ ЮНІ МУЛЬТИПЛІКАТОРИ!

Основною метою занять на гуртках комп’ютерних технологій є забезпечення стійкого володіння вихованцями основ знань про процеси перетворення, збереження і використання інформації, розкриття значення інформаційних процесів у формуванні сучасної системно-інформаційної картини світу.

Судномоделювання є одним із найцікавіших напрямів науково-технічної творчості. Гуртківці оволодівають знаннями про роботу зі столярним і слюсарним інструментом, будову суден, теорію судномоделювання, читання й виконання креслень. Розвивають творчий підхід до праці, волі у подоланні труднощів, вдосконалюють вміння керування моделями.

Отримані знання з історії техніки, що гармонійно переплітаються з трудовим і патріотичним вихованням учнівської юні – це технічне творче об’єднання «Стендове моделювання». Копії старовинних вітрильників, макети архітектурних споруд, діорами, моделі військової техніки, фігури солдатів різних епох і народів, відтворюються гуртківцями у певних масштабах за кресленнями, малюнками, описами з максимально можливою точністю. Клопітлива робота юних моделістів винагороджується призами і відзнаками на всеукраїнській арені.

Одне з найулюбленіших занять учнівської молоді, що допомагає ознайомитися зі світом авіації – є авіа моделювання. Тут учні набувають технологічних умінь і навичок, навчаються виготовляти моделі різних класів за кресленнями й власною конструкцією, практичних навичок у проектуванні авіамоделей різного функціонального призначення, їхнього регулювання та запуску. Навчаються працювати з різними інструментами. Розвивають працелюбство, наполегливість, відповідальність.

У гуртку ліплення в учнів розвиваються навички роботи не тільки з пластиліном, а й в поєднанні його з іншими природними матеріалами. Діти знайомляться з традиціями та ремеслами українського народу. Розширюють знання про властивості пластиліну, виготовляють сувеніри, ліплять картини, ознайомлюються з рельєфною технікою ліплення. Вихованці вдосконалюють навички у різних видах ліплення, розширюють знання і вміння художньої творчості. Вчаться створювати композицію, поглиблюють знання даного мистецтва, освоюють ази мультиплікації. Виготовляють казкових героїв і разом з юними відеоаматорами творять чудові мультфільми.

НА ЗВ»ЯЗКУ МАРОККО…

Для учнівської молоді особливо захоплюючим є радіоаматорство, яке допомагає долати відстані та кордони за короткий час, встановлювати контакти з людьми не тільки в межах України, але й з різних країн і континентів. Вихованці гуртка оператори колективної радіостанції проводять зв’язки з Японією, Канадою, кількома штатами США, Палестиною, Суданом, Алжиром, Марокко, Анголою, екіпажами кораблів… Радіоефір – безмежний! Сягає він і комічний простір. Саме завдяки радіоефіру можна допомогти тим, хто потрапив у біду в найвіддаленіших куточках планети, брати участь у вирішені глобальних проблем, які хвилюють молодь різних контентів

Юні картингісти вивчають будову картингів і двигунів для них. Оволодівають необхідними знаннями керування гоночним автомобілем. Навчаються працювати з різними інструментами. Як і будь який інший технічний вид спорту, картинг стає дедалі професійнішим. Побудова сучасного, конкурентоздатного шасі карта – це дійсно справжнє мистецтво. Можливість прийняття самостійних конструкторських рішень та їхня багатоваріантність створюють умови для виявлення та розвитку творчих здібностей учнів. Гуртківці навчаються усувати несправності картів, готувати паливну суміш, надавати допомогу при травмуванні, вивчають правила дорожнього руху. Вдосконалення навиків у виконанні різних вправ з водіння карта, керування в екстремальних умовах – найбільше захоплення юних картенгістів.

ЯК ДУБЕНСЬКІЙ ШКОЛЯРІ «ПОЛЮЮТЬ НА ЛИСИЦЬ»

Найдинамічніший вид авіаспорту є спортивна радіопеленгація, або «полювання на лисиць». Він полягає в оперативному пошуку замаскованих на місцевості радіоприймачів. Методи пеленгування застосовуються у комплексах радіонавігаційних систем контролю та керування літаками, супутниками, у засобах навігації на флоті. Спортивна радіопеленгація – самостійний вид радіоспорту, де кожен учасник має приймати індивідуальні рішення, перебуваючи на дистанції в складних умовах.

Фотографія є найпоширенішим і найпопулярнішим видом мистецтва серед учнівської молоді. У гуртку фотоаматорства гуртківці оволодівають основами фотографії, знаннями про різні жанри фотографії, знайомляться з процесом фотографування. Вивчаючи будову фотоапаратури, історію їх розвитку та вдосконалення, функціональні можливості сучасних фотоапаратів, фізичних і хімічних процесів, які лежать в основі фотографії. Знайомляться з основами професійної фотографії: науковою, рекламною, художньою, репортерською тощо. Гуртківці ознайомлюють правом інтелектуальної власності та юридичними основами фотомитця, - завершив розповідь про свій заклад директор Андрій РАМСЬКИЙ.

ГОСТЕЙ СЕМІНАРУ НАВЧАЛИ КВІЛІНГУ…

Після презентації гості ознайомились з діяльністю усіх гуртків, що працюють на базі СЮТ.

Під час проведення майстер – класу учасники семінару вчилися оздоблювати іконки у стилі квілінгу. Адже оригамі особливого значення набуває в педагогіці. Дубенські педагоги розповіли гостям, що ще на початку 19 сторіччя німецькі педагоги визнали важливу роль оригамі в розвитку мислення, насамперед, в ознайомленні дітей з азами геометрії. В Японії оригамі є обов’язковою складовою частиною навчальних програм дитячих садків і початкової школи. Оригамі є не лише мистецтвом, воно містить у собі величезний творчий потенціал щодо використання його в різних галузях діяльності людини: конструюванні, архітектурі, дизайні, математиці, педагогіці, психології медицині. Усе це робить оригамі цікавим і корисним для школярів.

Практичні заняття оригамі розвивають пам’ять, просторову уяву, моторику пальців, точність рухів, вольові зусилля, вміння доводити справу до кінця, а також формують гнучке, евристичне мислення, естетичний смак.

Поєднуючи риси мистецтва й науково-технічної творчості, оригамі дає можливість встановити органічні зв’язки з іншими шкільними дисциплінами: мовою (розвиток усного мовлення при аналізі моделі, придумуванні казок), психологією, образотворчим мистецтвом, трудовим навчанням, геометрією, кресленням тощо. Оригамі – це унікальний різновид інтелектуальної гри, яка сприяє гармонійному розвитку образної, логічної та емоційно – вольової сфери людини…

По завершенню практичних і теоретичних занять, ознайомлення із закладом, заступник директора державного центру позашкільної освіти оголосила подяку міському голові Василю Антонюку за сприяння розвитку науково – технічної творчості в місті та нагородила його почесною грамотою. Почесну грамоту від столичного центру отримав також секретар ради Павло Березовський. Схоже, що керівництво галузі на рівні держави гідно оцінило сприяння міської влади Дубна розвитку позашкільних напрямків навчання та виховання дітей. Як міському керівництву вдається віднаходити ресурси для цього, поділився у невеликому коментарі для «Замку» міський голова.

Коментує міський голова Василь АНТОНЮК:

- Розмови про те, що «немає грошей» ніколи не будуть для мене аргументом, щоб нічого не робити і сидіти склавши руки. Тому навіть у цей доволі непростий для позашкільної освіти рік, ми робимо усе, аби допомогти міській станції юних техніків з гідністю підтверджувати рівень свого закладу. Директор СЮТ Андрій Рамський – керівник з творчим підходом, нестандартним мисленням, досвідчений педагог і ефективний менеджер. Такій людині хочеться сприяти, підтримувати, заохочувати. Тож як міський голова, можу вас запевнити, що в Дубні й надалі буде розвиватися науково-технічний напрямок гурткової роботи.

Кiлькiсть переглядiв: 757

Коментарi